ShoutMix chat widget

Nuffnang Status

:: Meh join meh ::

Jumaat, 24 Disember 2010

M.A.S.A.L.A.H

Assalamualaikum..

M.A.S.A.L.A.H
masalah...masalah..masalahhh.. arghhhhh...

Semua makhluk kat dunia ni mesti akan ditimpa masalah. Tak kirelah Hantu, Pokok, Binatang, Ulat bahkan Manusia..

sebagai contoh :
  • Hantu : bermasalah bile die nak pengaruh seseorang untuk melakukan kejahatan tetapi halang oleh iman seseorang.
  • Pokok : bermasalah bile musim kemarau
  • Binatang : bile mangsenyer tak muncul-muncul untuk dibuat santapan
  • Ulat : nyawa die salu terancam oleh hidupan yang lebih besar
Paling banyak masalah adalah MANUSIA.. masalah bisnes, percintaan, pergaduhan, dengki, rasuah dan macam-macam lagi..

Dikalangan remaje, masalah yang selalu mengganggu mereka ialah masalah PERCINTAAN. Putus cinta, patah hati, kucewa, ditinggalkan kekasih, terberanak la, main kayu 3 and kantoi (amek ko).. Macam-macam lagi la..

Zaman sekarang kes bunuh diri semakin meningkat. Mostly, mesti sebab CINTA.. Firstly, minta la bantuan dari TUHAN. Mohon supaya ditunjukkan jalan keluar dari masalah tersebut..Senteng betul pemikiran budak zaman sekarang ni.. Ramai lagi yang sayang kat kite. Keluarga, saudara mara, dan kawan-kawan masih ade untuk kite jadikan tempat mengadu...

Kalau nak bunuh diri pon, jangan la nak menyusahkan orang lain seperti KELUARGA, SAUDARA MARA, KAWAN-KAWAN... Buat diorang keluar duit je nak tanamkan korang-korang, nak buat tahlil 3 hari.. Makan free la orang kampung.. Tetapi, korang akan terime balasan di dunie selepas kematian nnti.. Ingatlah ea..

PADAN MUKE!!!!!


Moral Value, banyak lagi care untuk menyelesaikan sesuatu masalah.. Bukan dengan care BUNUH DIRI.. Memang kematian adalah titik bagi sesuatu kehidupan. Tapi, mati dengan care membunuh diri adalah salah disisi Undang-undang Agama..

Aku saje tulis pasal ni sebab nak kongsi cerite dan pengalaman.. Pengalaman la yang telah mematangkan aku selame ni.. Pengalaman jugak yang telah membuatkan untuk aku lebih bersedie jika berhadapan dengan masalah yang same.. :))

Amek ni sebagai ikhtibar ok ^_^"

Ni lah Makhluk yang selalu ade jike aku ade masalah:

My Family

Kawan mase sekolah-sekarang

Membe LEVEL ONETHIRD

Membe CLASS DIB "C"


Kawan GELAK, NANGIS, SUKE, DUKE same-same

6 ulasan:

ZWAN SABRI berkata...

btol tu btol..
klaw ada masalah pown, janganla sampai nak membunuh diri kan..
nanti masalah kat akhirat tu lagi besaq nak kena tanggung.. huhu..

iksharizan berkata...

tu lakan...

kene fikir mase depan dulu kalau nak wat ape2 keputusan.. :)

thanks komen k..

nicksuhailee berkata...

haha..tol2..masalah ni,sume hadapi..tggal terpulang pada indivdu tu sendri kn nk hadapi..
mge kite d klgn org yg tak mudah putus asa yg sentiasa mnhrpkn DIA ..AMINN...:)

iksharizan berkata...

nick : thanks 4 the comment...

harap2 la nick kan.. ko salu je tolong aku ouh kalau aku ade masalah.. thanks :)

nulhazwany abdul malik berkata...

kalau tak ade masalah, tak seronok la hidup kan..

macam mana nak dapat pengalaman n belaja.. semua masalah ada jalan penyelesaian. hee

suka entry ni^^

iksharizan berkata...

nulhazwany : hum, betol2.. tapi kalau masalah banyak sangat bole gak membebankan kite..

yang penting kite kene pandai handle masalah sendirikan?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails